Kruiden bewaren – tips & trucs

Kruiden bewaren – tips & trucs

Ben jij ook zo’n liefhebber van smaakvolle kruiden, maar vind je het lastig om de heerlijke smaak en aroma’s te behouden? Geen zorgen, wij hebben de perfecte tips en trucs verzameld om ervoor te zorgen dat jouw kruiden altijd klaarstaan om je gerechten te verrijken. Ontdek meer over kruiden bewaren.

Het bewaren van verse kruiden:

1. Drogen voor duurzaamheid 🌿

Een van de oudste trucs in het boek is het drogen van kruiden. Hang bundels op hun kop in een donkere, goed geventileerde ruimte. Zodra ze knapperig aanvoelen, sla je ze op in luchtdichte potten. Dit behoudt niet alleen de smaak, maar ziet er ook nog eens heel vrolijk uit. Tip: zorg ervoor dat je de touwtjes rond de bundels nog strakker vast kunt maken. Wanneer kruiden drogen krimpen ze namelijk.

2. Ingevroren versheid ❄️

Wil je de frisheid van net geplukte kruiden behouden? Vries ze in! Hak de kruiden fijn, doe ze in ijsblokjesbakjes, bedek ze met water en vries in. Wanneer je een vleugje basilicum of munt nodig hebt, pak je gewoon een kruiden ijsblokje. Een smaakexplosie in elk gerecht!

3. Kruidenolie: een geurig meesterwerk 🌶️🌿

Geef je olijfolie een upgrade door het te mengen met jouw favoriete kruiden. Doe gehakte kruiden in een fles, bedek met olijfolie en laat ze enkele weken staan. Gebruik deze heerlijke kruidenolie als basis voor dressings, marinades of gewoon als dip voor vers brood.

Kruidenolie

4. Slimme opslag: koel en donker 🌑❄️

Kruiden houden niet van warmte en licht. Bewaar ze op een koele, donkere plek om hun smaak en aroma te behouden. Glazen potten met goed sluitende deksels zijn ideaal om lucht buiten te houden en versheid binnen te houden.

5. Vochtig verpakken

Als je zeker weet dat je de verse kruiden snel gaat gebruiken, kun je het bosje in een vochtig velletje keukenpapier wikkelen en in de koelkast leggen. Dit bundeltje met kruiden blijven met deze methode ongeveer één week vers.

Het bewaren van kruiden uit potjes of zakjes:

1. Luchtdicht bewaren

Zorg ervoor dat de kruiden luchtdicht worden bewaard. Overweeg het overbrengen van kruiden uit zakjes naar luchtdichte glazen potten of containers. 

2. Bewaar op een koele en donkere plaats

Hitte, licht en vochtigheid kunnen de kwaliteit van kruiden verminderen. Bewaar ze op een koele en donkere plaats, zoals een keukenkastje.

3. Gebruik schone lepels

Gebruik altijd schone, droge lepels als je kruiden uit de pot halt om besmetting te voorkomen.

Lepels met kruiden

4. Gebruik donkere glazen potten

Als je kruiden in glazen potten bewaard, is het het beste om donkere glazen potten te gebruiken om licht te blokkeren.  

5. Etiketteren

Zorg ervoor dat je de potten of zakjes labelt met de naam van de kruiden en de datum van aankoop. Dit helpt je bij het bijhouden van de versheid.

Met deze tips ben je klaar om je kruiden te bewaren als een pro. Upgrade je kookroutine met deze handige kruidenopslag trucs en laat die smaken maar stromen. 💚🍽️🌿

Sign up to receive the latest updates and news

Het Kruidenplein

Vragen of opmerkingen? Stuur een bericht via onze website of stuur een mailtje naar het volgende e-mail adres:
© 2023 Het Kruidenplein. Algemene voorwaarden. Privacy Policy. Gemaakt door Nano Web.